Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Výstražná informace

VÝSTRAHA ČHMÚ
Na základě nově dostupných předpovědních materiálů zvyšujeme stupeň nebezpečí výstrahy na teploty vzduchu. Na pondělí vyhlašujeme výstrahu na extrémně vysoké teploty pro Prahu, Středočeský a Ústecký kraj. Po zadní straně tlakové výše proudí do střední Evropy od jihozápadu mimořádně teplý tropický vzduch. Jeho příliv bude vrcholit v pondělí před zvlněným frontálním rozhraním, které postoupí do střední Evropy od severozápadu v noci na úterý a bude ovlivňovat počasí u nás i v dalších dnech.

V neděli očekáváme nejvyšší denní teploty 31 až 35 °C, na severovýchodě území kolem 29 °C. V pondělí budou nejvyšší denní teploty 34 až 38 °C, na východě Moravy a Slezska kolem 32 °C. Očekáváme, že v Praze, Středočeském a Ústeckém kraji teploty v pondělí na většině území překročí 37 °C.

Vysoké riziko požárů panuje v neděli v Jihomoravském a Ústeckém kraji, v Praze, na západě Středočeského a na východě Karlovarského kraje. Předpokládáme, že v nejbližích dnech se bude nebezpečí vzniku a šíření požárů na území ČR dále zvyšovat.

Vysoké teploty místy přesahující 31 °C se budou v některých regionech vyskytovat pravděpodobně i od úterý až do konce týdne. Zároveň se v oblasti frontálního rozhraní budou počínaje nocí z pondělí na úterý objevovat místy bouřky, které mohou být ojediněle intenzivní. V místech bez výskytu srážek bude naopak dále narůstat nebezpečí vzniku požárů. Z důvodu výše uvedeného budeme výstrahu případně dále upřesňovat.

Doporučení ke zmírnění následků jevů:

Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.

Nenechávat děti, ale i zvířata, na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech.

Zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu, přednostně neperlivých, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami.

Děti do 20 kg by měly vypít 1,5 až 2 l nápojů denně, starší děti a dospělí kolem 3 l denně. Není vhodné pít ledově vychlazené nápoje.

Při pobytu na přímém slunci používat ochranné prostředky (krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle, pokrývku hlavy). Celkové množství ozónu bylo v neděli naměřeno 283 D. U., což je 13 % pod dlouhodobým průměrem, a tedy extrémně podprůměrný stav.

Při použití klimatizace udržovat teplotní rozdíl mezi venkovním a klimatizovaným prostředím maximálně kolem 5 st.C.

Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, nemocným a starším občanům.

Z důvodu zvýšeného nebezpečí požárů kdekoliv v přírodě nerozdělávat oheň, nekouřit, vyhnout se používání přenosných vařičů i jiných zdrojů otevřeného ohně.

Vydalo: Centrální předpovědní pracoviště ČHMÚ - Praha/

Vzduch voda

Poslední komentáře

  • Helena Fedievová přezdívaná Vltavěnka

    Jezdila jsem do Slap k babičce a v létě jsme často byli na Ždáni. Vltavěnku si pamatuji když vybírala ...

    Číst dále...

     
  • Helena Fedievová přezdívaná Vltavěnka

    krásná vzpominka na mladi, ja jezsil na Zdan cca od 64roku a csto jsme ji tam vidavali

    Číst dále...

     
  • Na kole ze Slap do údolí Kocáby

    Děkuji za zajímavý tip na výlet. Není to pro cyklisty typu Třeboňsko. Jeli jsme z Nového Knína ...

    Číst dále...

Poslední inzeráty