Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Akce Cihla vyvrcholí festivalem Cihlafest 22. – 24. července 2011 ve Slapech

Od května se objevily v centru Prahy známé stánky Akce cihla, kde si můžete moci zakoupit benefiční cihličky a pomoci tak reintegraci handicapovaných občanů do společnosti. Pomoci však můžete i návštěvou našich doprovodných akcí. Jednou z nich je hudebně divadelní benefiční festival CIHLAFEST, který se bude konat od pátku 22. července do neděle 24. července přímo v zahradě chráněného bydlení v obci Slapy.

 

 

Pátek 22.7. od 19.30

Program festivalu zahájí v pátek v 19.30 hodin koncerty skupin Dva a půl cvrčka a hodinu později bubenické kapely Tam-Tam Batucada, specializující se na brazilské samby, ale v jejím repertoáru jsou i rytmy africké nebo kubánské. Tam-Tam Batucada využívá ve své produkci hudebních postupů velkých batucadových kapel či baterias známých zejména z karnevalu v Rio de Janeiru. Samba Batucada je právě rytmus brazilské samby, která zní celé dny při tomto velkém karnevalu. Skupina hraje rytmy Samba Batucada, Timbalada, Reggae Samba, Rumba Samba, Ylé Aié, Afro-Samba, Hip-Hop Samba, Funky Samba, Maracatú a mnoho dalších dalších. „Na benefičním koncertu zahrajeme s bubeníky z Tam-Tam Batucada. Je to bubenická show plná strhujících rytmů, pohybu. Počet bubeníků bude překvapení, ale minimálně nás bude určitě šest." předznamenává Miloš Vacík, kapelník Tam-Tam Batucada a ke své účasti na benefici dodává „Pokud můžeme pomoci a máme pocit, že naše hudba a přítomnost má smysl, rádi to uděláme. Pomáhat je třeba a hudba nezná žádné hranice, o čemž jsme se už tolikrát přesvědčili." Páteční večer Cihlafestu uzavře vystoupení skupiny Lety mimo. Toto hudební těleso se vyznačuje tvůrčím mícháním různých hudebních stylů, a tím si vytváří vlastní a nezaměnitelný zvuk.

„Jednou za čas asi není od věci udělat nějaký ten dobrý skutek, zvlášť když lidi z Akce cihla známe dlouhá léta osobně a víme, že to dělají určitě poctivě a dobře. Myslím, že by to mohlo být příjemně strávené odpoledne na Slapech," říká frontman kapely Lety mimo Lukáš Klofec, známý jako Looky. „Doufám, že vyjde počasí a že si to všichni dohromady pěkně užijeme," dodává.

Divadelní sobota 23.7. od 10.30 do 21.00

Sobota bude patřit kromě dvou odpoledních koncertů hlavně divadelním představením. Oblíbený divadelní soubor Buchty a loutky zde zahraje ráno představení Zlatá husa. Je to pohádka na motivy bratří Grimmů pro děti od čtyř let. Ó ta zlatá husa, jak se leskne a jak je cenná, všechny si přivábí a přilepí. Jen nejmladší ze tří bratrů, kterého mají všichni za hloupého, ji raději vezme ukázat princezně, to proto, že se mu princezna líbí a chce ji rozesmát.

Odpoledne otevře taneční workshop orientálního tance, na který naváží divadelní představení souborů Cirkus Žebřík s pohádkou" Loutky, které nikde nechtějí", Afinteatre s programem „Ona a on", což je pásmo autorských povídek a písniček, či dvojice hereček a autorek Evy Čechové a Hanky Malaníkové s představením „Boršč".

Loutky, které nikde nechtějí, jsou příběhem o několika starých vyřazených loutkách, které přidají k potulnému komediantovi, který se toulá světem, aby založili svůj vlastní cirkus a zahráli tak své poslední představení a rozveselili smutnou princeznu.

Boršč diváky naproti tomu zavede do světa inspirovaného A. P. Čechovem i „neúprosnou ženskou logikou". Dvě sestry si užívají život té třetí. Boršč je autorský divadelní pořad, který spolu od roku 2004 vymýšlejí a hrají absolventky autorského herectví Eva Čechová a Hanka Malaníková.

Později odpoledne bude program Cihlafestu pokračovat dalším tanečním workshopem, tentokrát se návštěvníci budou moci naučit turecký cikánský tanec Karshilamu. V druhém odpoledním bloku se divákům představí i soubor DS Monde s představením Fragmenty ze života lidí, vyprávějícím o čtyřech dívkách ztracených v pralese a jejich dvou zachráncích... DS Monde zahraje i v neděli dopoledne jako „představení na rozloučenou".

Sobotní večer se Studiem Dva

Karel Roden, Jana Krausová a Marian Roden

Sobotní večer ale bude ještě patřit vrcholného divadelnímu představení, kterým je inscenace Otevřené manželství produkované agenturou Studio Dva. V této hře, kterou napsal populární italský dramatik Dario Fo se svou ženou Frankou Rame se divákům představí Jana Krausová, Karel a Marian Rodenovi. Tato hořká komedie je obrazem věčného střetu mužského a ženského principu a groteskním bojištěm vztahu mezi dvěma lidmi, kteří se při komicky neohrabaném hledání lásky a souznění v partnerském životě ubíjí navzájem. Především však diváci mohou prostřednictvím smíchu, při úzkostlivém střetávání v konfliktních situacích, proniknout do nitra těchto postav a oblíbit si je i s jejich slabostmi a nedokonalostmi. „Ráda vidím, když má benefiční projekt skutečné výsledky, tak jako Akce cihla. Chráněné bydlení na Slapech je toho důkazem. Otevřít objekt a zahradu chráněného bydlení široké veřejnosti a uspořádat zde festival, vidím jako výborný nápad, který může u řady lidí změnit pohled na lidi s mentálním postižením," říká herečka Jana Krausová.

V sobotu se od 14.00 do 17.00 budou navíc každou hodinu konat prohlídky chráněné domácnosti a sociálně terapeutické dílny.

Předprodej vstupenek na letošní Cihlafest je www.akcecihla.cz a od 25. května budou k dostání i na stáncích Akce cihla.

Výtěžek Cihlafestu a pražské Akce cihla bude použit na stavbu nové chráněné dílny v obci Davle, kde najdou pracovní uplatnění handicapovaní lidé při výrobě populárních nakládaných sýrů a utopenců s názvem Dobroty s příběhem.

„Našim cílem je pomoci lidem s handicapem na cestě k samostatnosti a nezávislosti, na cestě k běžnému životu mimo velké ústavy," Tomáš Masopust, ředitel občanského sdružení Portus Praha.

Vzduch voda

Poslední komentáře

  • Helena Fedievová přezdívaná Vltavěnka

    Jezdila jsem do Slap k babičce a v létě jsme často byli na Ždáni. Vltavěnku si pamatuji když vybírala ...

    Číst dále...

     
  • Helena Fedievová přezdívaná Vltavěnka

    krásná vzpominka na mladi, ja jezsil na Zdan cca od 64roku a csto jsme ji tam vidavali

    Číst dále...

     
  • Na kole ze Slap do údolí Kocáby

    Děkuji za zajímavý tip na výlet. Není to pro cyklisty typu Třeboňsko. Jeli jsme z Nového Knína ...

    Číst dále...

Poslední inzeráty