Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Muzeum Křížovnický špýchar

spycharPokud Vás zajímá historie života prostého venkovského obyvatelstva středního Povltaví, rozhodně navštivte jednu z poboček Hornického muzea v Příbrami, situovanou do Křížovnického špýcharu v Prostřední Lhotě nedaleko obce Chotilsko.

Ve čtyřpodlažním kamenném objektu špýcharu, původně historickém majetku rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou, naleznete poměrně značné množství zemědělských strojů i drobného zemědělského nářadí a předmětů užívaných v domácnostech místních rolníků, dále interiér lidového obydlí, vesnické hospody a rovněž tak předměty spojené s řemeslnou a domáckou výrobou na vesnici. Součástí expozice je též malá výstava archeologických nálezů a dokladů k působení Křížovnického řádu v regionu. Vystavené předměty pocházejí především z okolí Chotilska, a Nového Knína a jsou převážně z 19. a první třetiny 20. století. Kamenný Křižovnický špýchar v Prostřední Lhotě je datován rokem 1770 a je součástí zdejšího hospodářského statku, jenž patřil řádu Křižovníků s červenou hvězdou.
Špýchar patří mezi hodnotné hospodářské objekty období baroka nacházející se ve vesnickém prostoru v jižní části středních Čech.
spychar2Pro dopravu ze Slap n./Vlt. je v tomto případě velice vhodné využít kolo, jelikož se jedná o velice pěknou a nenáročnou trasu. Výlet do muzea Křížovnický špýchar je vhodné spojit s výstupem na rozhlednu nad nedalekou obcí Mokrsko vzdálenou asi 2 km chůze po značené trase. Parkoviště pro motorizované návštěvníky muzea i rozhledny je situováno přímo před budovou špýcharu.

Otevírací doba
Květen - sobota, neděle, svátky 9 – 16
Červen - září úterý - neděle, svátky 9 – 17
Říjen - sobota, neděle, svátky 9 – 16

www.muzeum-pribram.cz
Poloha na mapě

Vzduch voda

Poslední komentáře

  • Helena Fedievová přezdívaná Vltavěnka

    Jezdila jsem do Slap k babičce a v létě jsme často byli na Ždáni. Vltavěnku si pamatuji když vybírala ...

    Číst dále...

     
  • Helena Fedievová přezdívaná Vltavěnka

    krásná vzpominka na mladi, ja jezsil na Zdan cca od 64roku a csto jsme ji tam vidavali

    Číst dále...

     
  • Na kole ze Slap do údolí Kocáby

    Děkuji za zajímavý tip na výlet. Není to pro cyklisty typu Třeboňsko. Jeli jsme z Nového Knína ...

    Číst dále...

Poslední inzeráty