Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Návrh znaku a vlajky obce Slapy nad Vltavou

Blason navrhovaného znaku:
Červeno-modře stříbrným šikmým esovitě zvlněným břevnem dělený štít. V červeném poli pod zlatou otevřenou královskou korunou s modrými drahokamy zkřížený zlatý klíč a stříbrný meč se zlatou záštitou a jílcem.
Uvedený (odborný a podrobný) heraldický popis (tj. balson) představuje návrh obecního znaku s následujícím ikonografickým (symbolickým) významem:

 Slapy nad Vltavou jsou v České republice všeobecně dobře známou obcí. Proto bylo využito tzv. národních barev (tj. bílé, v heraldice stříbrné, červené a modré).
 Esovitě zvlněné (čili dvakrát prohnuté) šikmé břevno připomíná jméno obce v podobě Monogramu „S“. Zároveň též evokuje řeku Vltavu, nad níž Slapy leží. Stříbrný kov tzv. heroldské figury břevna a modrá barva pole štítu tuto skutečnost (čili význam vody, úzce spjaté s existencí obce) podtrhují.
 Nad břevnem (tak jak jsou Slapy „nad“ řekou Vltavou) se nachází tzv. obecné figury znaku, které symbolizují minulost i současnost obce.
 Královská zlatá koruna (a červená barva pole štítu) odkazuje na samé počátky obce v držbě přemyslovského královského zbraslavského kláštera Aula Regia. Stylizace zlatých listů koruny a modrá barva drahých kamenů pak rovněž evokuje symboliku cisterciáckého řádu.
 Zkřížený klíč a meč jsou tradiční a dobře známé atributy apoštolů svatého Petra a svatého Pavla, patronů zdejšího hodnotného santiniovského kostela, jenž je nepochybně významnou centrální památkou a dominantou obce. Užité tinktury (zlatá a stříbrná) odpovídají symbolice atributů klíče a meče (červená je též barvou mučednictví).
 Vzhledem k jednoduchosti, nezaměnitelnosti a výraznosti navrhovaného obecního znaku pak předložený návrh vlajky důsledně opakuje podobu (kompozici) znaku převedením všech jeho výše popsaných figur do listu vlajky (praporu), samozřejmě v upravených proporcích.     Vexilologie ovšem nepoužívá heraldické kovy (stříbro a zlato), ale pouze barvy, proto se v případě popisu vlajky mluví o bílé a žluté. Vzájemný poměr šířky a délky listu vlajky je pevně dán (zákonem stanoveným) poměrem šířky k délce listu 2:3, dle státní vlajky České republiky.
 V Brně a Bystřici nad Pernštejnem dne 3. 8. 2010    autor návrhu PhDr. Zdeněk Kubík v.r.
Znak Slapy  znak_Slapy.pdf znak_Slapy.pdf
Vlajka Slapy vlajka_Slapy.pdf vlajka_Slapy.pdf

Vzduch voda

Poslední komentáře

  • Helena Fedievová přezdívaná Vltavěnka

    Jezdila jsem do Slap k babičce a v létě jsme často byli na Ždáni. Vltavěnku si pamatuji když vybírala ...

    Číst dále...

     
  • Helena Fedievová přezdívaná Vltavěnka

    krásná vzpominka na mladi, ja jezsil na Zdan cca od 64roku a csto jsme ji tam vidavali

    Číst dále...

     
  • Na kole ze Slap do údolí Kocáby

    Děkuji za zajímavý tip na výlet. Není to pro cyklisty typu Třeboňsko. Jeli jsme z Nového Knína ...

    Číst dále...

Poslední inzeráty