Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Ze Slap přes dva mosty

kolo_prehradaTéměř třicetikilometrová trasa pro silniční kolo, která z větší část kopíruje trasu amatérského závodu Šlap okolo Slap.
Trasa je celkem náročná a to díky dvěma těžkým kopcům, které mají velké převýšení.

kolo_vyhlidkaZe Slap sjedeme k přehradě, kde přejedeme přes most, který je v koruně hráze. Zde také začne nejdelší stoupání na Stromeč. Tento kopec byl v osmdesátých letech vrchařskou prémii Závodu míru, těsně před koncem stoupání můžeme zastavit a  rozhlédnout se na nejkrásnější vyhlídce na řeku Vltavu, polostrov Ždáň a Slapy.
zamek_jablonaPak následuje sjezd na Blaženickou křižovatku, kde se dáme doprava do  Blaženic a  po dvou kilometrech odbočíme do Jablonné, kde je krásně zrekonstruovaný zámeček, který byl postaven počátkem 18. století na místě, kde původně stávala tvrz rodu Kinských. V druhé polovině 18. století přešel do držení rodu Carettů z Millesima. V 19. století pak byl několikrát přestavován a upravován, také často měnil majitele. V současné době se nachází v soukromém vlastnictví. Na podzim roku 2009 byl zámek zpřístupněn veřejnosti a slouží jako showroom jedné společnosti prodávající repliky starožitného nábytku a doplňků historických interiérů. Odkaz na stránky zámku.
.zivohost-most Za zámečkem odbočíme doleva  a po úzké místní komunikaci přejedeme Jablonský potok a vystoupáme do Nebřichu, kde se napojíme na hlavní silnici, která vede přes Živohošťský most na levý břeh Vltavy.
zivohost01-stavba_mostu-1954Most byl postaven zároveň se Slapskou přehradou v letech 1952 - 1956.V srpnu 1956 prošel zatěžkávací zkouškou a 9. prosince 1956 by otevřen i s novou navazující komunikací od Lipí až k Blažimi o celkové délce 7.9 km. Most se skládá z 5 polí o délce 47 metrů, které stojí na 4 betonových pilířích asi 50 merů nad dnem Slapské přehrady, šířka vozovky je 8 metrů a celý most je i s chodníky široký 11 metrů.
Po přejetí Vltavy přijde nepříjemné stoupání do Křeničné, kde se dáme doprava na silnici třetí třídy do Čími a tam se napojíme na silnici., která vede do Buše a do cíle vaší cesty do Slap.

Mapa, itinerář, výškový profil obtížnost 2-3, silniční kolo

Vzduch voda

Poslední komentáře

  • Helena Fedievová přezdívaná Vltavěnka

    Jezdila jsem do Slap k babičce a v létě jsme často byli na Ždáni. Vltavěnku si pamatuji když vybírala ...

    Číst dále...

     
  • Helena Fedievová přezdívaná Vltavěnka

    krásná vzpominka na mladi, ja jezsil na Zdan cca od 64roku a csto jsme ji tam vidavali

    Číst dále...

     
  • Na kole ze Slap do údolí Kocáby

    Děkuji za zajímavý tip na výlet. Není to pro cyklisty typu Třeboňsko. Jeli jsme z Nového Knína ...

    Číst dále...

Poslední inzeráty